Eindredactie & COÖRDINATIE

Niks leukers dan zinnen goed laten lopen, fouten opsporen, de inhoud dubbelchecken en een verhaal naar een hoger plan tillen. Een goede eindredacteur haalt niet alleen ‘foutjes’ uit een tekst, maar zorgt dat de best mogelijke versie van een artikel, blog of boek naar boven komt. Ik maak van een goede tekst een nóg betere tekst. Of ik denk juist mee vanaf het begin; dan help ik structuur aanbrengen en een rode lijn te vinden. En natuurlijk bedenk ik koppen, intro’s en streamers waardoor lezers een verhaal niet meer kunnen weerstaan. Ik werk snel, secuur en altijd in goed overleg met de auteur of de redactie.

In het verleden deed ik eindredactie voor Opzij, New Scientist en verschillende websites. Op dit moment ben ik eindredacteur bij +Gezond. Omdat ik goed thuis ben in de onderwerpen gezondheid en gezondheidszorg, wetenschap en psychologie kan ik als eindredacteur de (vaak ingewikkelde) inhoud van verhalen daarover op juistheid controleren en op zo’n manier helpen brengen dat lezers er ten volle van genieten.

Ik heb ook als coördinator gewerkt op verschillende redacties, bijvoorbeeld bij een deelredactie van RTL Nieuws online en bij de gratis krant DAG. Bij het aansturen van mensen kijk ik altijd zo goed mogelijk naar hun talenten en – in het schrijfproces – naar wat ze nou écht willen vertellen. Ik hou ze bij de les en zorg voor focus. Die focus ligt wat mij betreft vooral bij de lezer: van welke verhalen wordt de doelgroep blij? Ook help ik mee ideeën bedenken en kom ik soms op een redactie om veranderingen aan te jagen en de boel eens goed op de schop te nemen.

Best mogelijke verhaal

Snel, secuur, gedreven en altijd op zoek naar het best mogelijke verhaal. Als eindredacteur kijk ik niet alleen naar de punten en de komma’s, maar vooral ook naar de inhoud, de grote lijnen en naar wat een verhaal sprankelend, mooi en bijzonder maakt.

Coördinatie

Zoek je iemand om een de redactie aan te sturen, of om een tijdschrift of site te restylen? Neem contact met me op over de mogelijkheden. Ik denk graag met je mee!

Boekhulp

Ik heb verschillende boeken geredigeerd en  mensen vanaf de eerste fase geholpen met het schrijven van hun boek. Ik dacht mee over de opzet, nam de teksten kritisch door en deed de eindredactie tot en met de laatste versie. Wil je meer hierover weten? Neem dan contact met me op.

'Mensje doet de eindredactie van +Gezond, het grootste tijdschrift in Nederland op het gebied van gezond blijven of worden. Het fijne van het werken met Mensje is dat zij niet alleen ingewikkelde teksten toegankelijk maakt en pakkende koppen en streamers verzint, maar dat zij ook nagaat of de inhoud wel strookt met de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook heel prettig: ze overschrijdt nooit een deadline!

Sylvia Aué, hoofdredacteur +Gezond