Seksuele problemen bespreken of een onderzoek ‘daar beneden’, daarvoor gaan we liever niet naar een mannelijke huisarts. Dat blijkt uit dit grootschalige onderzoek. Zelfs veel mannen kloppen liever aan bij een vrouw. Hoe komt dat?
Nadine (36) had al meer dan een jaar last van hevige menstruatiepijn. Haar huisarts – een man – zei dat ‘dit soort vrouwenproblemen er nu eenmaal bij horen’. “Ik lag elke maand dubbelgevouwen van de pijn op de bank. Het voelde alsof iemand een mes in mijn buik stak. De derde keer dat ik met deze klachten bij mijn huisarts kwam, zei hij: ‘Neem een paracetamolletje en ga met een kruik naar bed. Dan gaat het wel over.’ Alsof ik me inbeeldde hoe erg de pijn was. Dat was de druppel. Ik heb een verwijzing naar een gynaecoloog geëist.” Ze bleek endometriose te hebben, een aandoening die pijnlijke ontstekingen, verklevingen en cystes kan veroorzaken. “Het is alweer acht jaar geleden, maar ik ben nog steeds boos omdat mijn huisarts me niet serieus nam. Hij kon zich niet in mijn ‘vrouwenkwaaltje’ inleven. Na de diagnose heb ik gekozen voor een nieuwe, vrouwelijke huisarts. Wat een verademing. Zij neemt de tijd en overlegt goed met mij over wat ik wil.”
Het zou niet mogen uitmaken of onze huisarts een man of een vrouw is. Toch huiveren veel mensen bij het idee zich bloot te geven aan een dokter van het andere geslacht. We vroegen: wanneer hebben we liever een vrouw of juist een man als huisarts? En is die voorkeur terecht? Samen met de Nederlandse Patiëntenfederatie werd een grootschalige enquête uitgezet over de kwestie: is onze ideale huisarts een man of een vrouw? De vragenlijst werd ingevuld door 7010 mensen (56% van de respondenten was vrouw). Niet eerder werd in Nederland zo’n groot onderzoek naar dit onderwerp gedaan.
De resultaten zijn zeer veelzeggend. – Lees hier verder.
Dit artikel verscheen in februari 2018 in Libelle.