De laatste onderzoeken • feiten en cijfers • de beste ziekenhuizen voor vrouwelijke hartpatiënten • Corlien, Lia en Jolanda misten de signalen • de risico’s • de symptomen.

Laura (43): “Mijn moeder had vijftien jaar geleden net weer wat rust in haar leven gevonden na een moeilijke periode. Mijn ouders waren een paar jaar daarvoor op een nare manier uit elkaar gegaan, maar ze woonde net samen met haar nieuwe liefde. Ze was erg betrokken bij de zorg voor mijn zoontje van anderhalf, haar eerste kleinkind. Ze voelde zich in de maanden voor haar dood bij vlagen doodmoe, had het vaak benauwd en kreeg soms pijn in haar maag. Haar huisarts dacht dat het door oververmoeidheid en de overgang kwam. Op een avond, na een buurtbarbecue, voelde ze zich opeens niet goed: ze zweette, was misselijk en had pijn in haar maag. Ze dacht zelf aan voedselvergiftiging, nam een zetpil en dook haar bed in. Een paar uur later vond haar vriend haar. Koud en levenloos. Ze is maar 54 jaar geworden.”

Libelle-enquête

Het verhaal van Laura over haar moeder is typerend voor hoe het mis kan gaan bij vrouwen met hartklachten. Vijftien jaar geleden was er nog niet veel aandacht voor het vrouwenhart. De signalen van hart- en vaatziekten werden vaak gemist – door de patiënten zelf, maar ook door huisartsen en specialisten. Heeft de toegenomen aandacht voor het vrouwenhart in de media en in de medi
sche wereld verandering gebracht? Welk medisch traject volgt er anno 2016 bij hartklachten? Hoelang duurt het voordat vrouwen met klachten die kunnen duiden op hart- en vaatziekten bij de juiste arts terechtkomen? En zijn vrouwen zelf tegenwoordig beter op de hoogte van wat bij hen de symptomen en risico’s zijn? Dat wilden we graag weten. Daarom hield Libelle een grootschalige enquête over het vrouwenhart onder 2.250 vrouwen van dertig jaar en ouder.

Hartzorgen

Nederlandse vrouwen maken zich duidelijk zorgen over hun hart, zo komt naar voren uit de antwoorden. Vaak is dat terecht: bij de helft van de mensen die de enquête invulden, komen hart- en vaatziekten bij de ouders en broers of zussen voor. In dat geval loop je zelf ook een groter risico. Een flink deel heeft ook zelf klachten die met het hart en de vaten te maken kunnen hebben: 36% van de deelnemende vrouwen denkt dan ook te overlijden aan hart- en vaatziekten. Vrouwen kennen de bekendste risicofactoren voor hart- en vaatziekten: een verhoogde bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, stress, roken en overgewicht. Maar ze missen wel andere belangrijke risicofactoren. En dat zijn nu juist de factoren die specifiek spelen bij het vrouwenhart, zoals jong in de overgang komen en migraine. Ook is bij weinig vrouwen bekend dat een verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap het risico vergroot. Terwijl veel vrouwen – bijna een kwart – die klachten wel hebben (gehad). — Lees hier verder. 

Dit artikel is gepubliceerd in Libelle, 2016