Botox, fillers, een ooglidcorrectie: cosmetische chirurgie wordt steeds normaler. En hoe we ons ook opwinden over het nieuwe gezicht van Renée Zellweger, toch is de kans groot dat we ooit zélf op de stoep staan bij de kliniek. 4 redenen waarom perfectie straks de norm is.

In Hollywood loopt bijna geen 45+-actrice meer rond die helemaal niets heeft ‘laten doen’. Toch was de verbazing groot toen Bridget Jones-actrice Renée Zellweger (45) dit najaar op de rode loper verscheen. Haar gezicht was met veel enthousiasme door een plastisch chirurg onder handen genomen. De vorm ervan, haar ogen: het was een complete metamorfose. Zellweger verklaarde dat ze er anders uitziet doordat ze gezonder leeft. Maar blogs en kranten voerden plastisch chirurgen op die smakelijk vertelden wat ze vast allemaal had laten doen (een ooglidcorrectie, botox, fillers in haar wangen); anderen vroegen zich af of ze nog wel Renée Zellweger is, en of ze zich wellicht heeft laten opereren omdat ze bang is om ouder te worden.

Merkwaardig veel ophef in een tijd dat cosmetische ingrepen voor actrices net zo normaal zijn als het voor ‘gewone’ vrouwen is om in de zomer hun bikinilijn te scheren. Liesbeth Woertman, hoogleraar klinische en gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Utrecht en auteur van het boek Psychologie van het uiterlijk, heeft daar wel een verklaring voor. ‘Zellweger had iets bijzonders in haar gezicht en dat is nu weg. Als iemands eigenheid verdwijnt door cosmetische ingrepen, raakt ons dat in de ziel. Het is inmiddels normaal dat mensen hun tanden laten rechtzetten, hangende oogleden laten liften en af en toe aan de botox gaan. Maar echt grote veranderingen waardoor iemand een ander gezicht krijgt, vinden we zeer onaantrekkelijk. Eigenlijk komt het erop neer dat we cosmetische aanpassingen heel gewoon zijn gaan vinden, als je ze maar niet ziet.’

We gniffelen om de onbeweeglijke bovenlip van Nicole Kidman en speculeren graag over welke bn’er welk ingreepje heeft laten doen. Maar stiekem zijn we geen haar beter. Vier redenen waarom ook u ooit in de verleiding komt om onder het mes te gaan.

1 Cosmetische behandelingen zijn besmettelijk
In 2006 werden ruim negenhonderd Noorse vrouwen tussen de 22 en 55 jaar ondervraagd over hun wens om iets aan hun uiterlijk te laten doen. Ook werden bijna tweehonderd vrouwen benaderd die zich al bij een kliniek hadden gemeld. Uit dat onderzoek bleek dat vrouwen met een ‘sterke cosmetische veranderingswens’ vaak iemand in de omgeving hadden die al zo’n ingreep had ondergaan. ‘Je denkt dan sneller: zij ziet er goed uit, misschien moet ik ook wat laten doen,’ zegt de Amerikaanse Charlotte Markey, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Camden. ‘Door dit mechanisme van sociale vergelijking worden cosmetische ingrepen niet alleen steeds gewoner, maar ook gewilder.’  — Lees hier verder.

Dit artikel verscheen in 2015 in Psychologie Magazine.