De hele dag hakken we knopen door, vaak geplaagd door allerlei cognitieve valkuilen. Nieuwe psychologische inzichten leren ons hoe we beter kunnen beslissen. Mensje Melchior zet ze op een rij én geeft tips die helpen om een besliskunstenaar te worden. ‘Het mooiste is als ratio en emoties samenwerken om het juiste besluit te nemen’

Het leven is beslissen. Neem ik een broodje hagelslag of toch maar een gezonde salade? Zal ik ontslag nemen en een eigen bedrijf beginnen? Is het eigenlijk wel een goed idee om met deze vrouw te trouwen? Per dag nemen we ongeveer zeventig beslissingen – van levens veranderende besluiten tot simpele huis-tuin-en-keukenkeuzes. Zeventig momenten waarop we onze hersenen aan het werk zetten, en na wat wikken en wegen, of juist intuïtief, voor de beste optie gaan.

Tenminste: dat denken we. Maar als het om beslissen gaat, valt de mens van de ene valkuil in de andere. In de jaren zeventig beschreef de psycholoog Daniel Kahneman voor het eerst hoe mensen systematisch irrationeel zijn bij het nemen van beslissingen. In 2002 kreeg hij de Nobelprijs voor de Economie voor deze onderzoeken. In zijn boek Ons feilbare denken beschrijft Kahneman hoe we ons bij keuzes ongewild laten beïnvloeden door ankerpunten. Neem het experiment met Duitse rechters. Zij kregen tijdens een experiment een zaak te lezen van een vrouw die een winkeldiefstal had gepleegd. Daarna gooiden ze met dobbelstenen. Met het gewicht van de dobbelstenen was zo geknoeid dat de ene groep rechters altijd drie gooide, en de andere groep altijd negen. Daarna werd hun gevraagd hoeveel gevangenisstraf de vrouw moest krijgen. De negengooiers kwamen gemiddeld uit op acht maanden gevangenisstraf, terwijl de rechters die drie gooiden, het op vijf maanden hielden. De dobbelsteen was als anker in hun onderbewuste geslopen.

Een andere manier waarop we worden beïnvloed, is hoe we informatie tot ons krijgen: een collega-onderzoeker van Kahneman legde artsen statistieken voor over de behandeling van longkanker en stelde hun de vraag: wat is de beste optie, opereren of bestralen? Een operatie leverde op de langere termijn een hogere overlevingskans op, maar op de korte termijn was de kans op overlijden wel hoger dan bij bestraling. De crux van het experiment zat ’m in de woorden waarmee de statistieken werden beschreven. De ene helft kreeg te horen dat bij opereren 90 procent van de patiënten na de eerste maand nog leeft, de andere helft dat 10 procent van de patiënten in de eerste maand na een operatie overlijdt. Precies dezelfde verhouding dus, maar in het tweede geval kozen veel minder artsen voor de operatie. Het woord ‘sterfte’ had voldoende angst gewekt om een andere beslissing te nemen.

Emoties hebben de nodige invloed op onze keuzes – vooral emoties als spijt, angst, afgunst en een schuldgevoel. Iemand die net ruzie heeft gehad, reageert anders op een zakelijk voorstel dan iemand die na een goede nachtrust met een zonnig humeur is opgestaan. — Lees hier verder. 

Dit artikel verscheen in 2014 in Elsevier Juist