Ideeën pitchen, schrijftalent ontwikkelen, interviewen (en meer)

Ideeën bedenken & pitchen

Redacties worden overspoeld met mails en telefoontjes van freelancers. Chefs sturen vaak een standaard afwijsmail omdat een idee ‘niet bij het medium past’, ‘onlangs nog is gemaakt’ of omdat ‘de redactie met een vaste groep journalisten werkt’. Ambitieuze freelancers die voor nieuwe opdrachtgevers aan de slag willen, kunnen er soms moedeloos van worden. 

Toch zitten redacties wel degelijk op jou te wachten. Kranten, tijdschriften en online media hebben een grote behoefte aan ideeën van freelance journalisten. Als die ideeën maar goed zijn. En je ze goed pitcht.

Tijdens deze workshop leer je hoe je de mooiste ideeën voor projecten en artikelen bedenkt. Je leert hoe je ze zo pitcht, dat redacties ze wél graag willen hebben. Ik geef je heel veel tips voor hoe je aan goede ideeën komt, voor brainstormen in je eentje en voor het bedenken van scherpe en prikkelende invalshoeken. Ook geef ik je tips voor het benaderen van opdrachtgevers – puttend uit mijn eigen ervaring én aan de hand van wat redacties zelf zeggen dat werkt. Aan het einde van de dag ga je naar huis met sprankelende pitches en veel inspiratie (en lef) om de media te benaderen waar je altijd al voor wilde werken.
Ook als je al voor je gedroomde opdrachtgevers werkt, is deze workshop zinvol. Het kan je helpen om je ideeënstroom te verfrissen en op gang te houden. Want het uitvoeren van zelfbedachte projecten en het maken van ‘eigen’ verhalen blijft uiteindelijk het mooiste aan het freelancersbestaan.

Extra: Tot een maand na de workshop kun je mij nog een verder uitgewerkte pitch voorleggen. Ik kijk dan kritisch met je mee voordat je er een opdrachtgever mee benadert.

Workshops van Mensje

Ik gaf gastcolleges en workshops voor RTL Nieuws Online, de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek, de Vereniging van Onderzoeksjournalisten, Hogeschool Windesheim en het Beyond Your World-programma van Lokaalmondiaal. Dit jaar begeleid ik voor de vierde keer een mentee via het mentorenprogramma van Vrouw & Media.

Meer over mij

 

Waar en Wanneer?

Wil je weten wanneer ik weer een workshop geef? Of wil je dat ik een workshop op maat maak voor jouw bedrijf of organisatie? Neem dan contact met me op. 

 

Wat nog meer?

Behalve de workshop ‘ideeën bedenken en pitchen’ geef ik ook trainingen om je schrijftalent (verder) te ontwikkelen, en geef ik de workshop ‘zo creëer je een groter bereik met online content’. Meer weten? Neem contact met mij op. 

 

'Ik zag er altijd als een berg tegenop om mijn verhaalideeën te pitchen, maar mede dankzij deze cursus heb ik er zelfs plezier in gekregen. Mensje Melchior is een dijk van een freelance journalist. Ze weet als geen ander hoe je van een "iets met-idee" tot een scherpe pitch komt, waarmee je je stuk zo verkoopt aan een redactie.'

Mensje gaf heldere tips en richtlijnen en wist daarbij ook daadkracht over te brengen. Ik ben na de cursus met frisse moed aan het pitchen geslagen - met succes!

Marieke Buijs, wetenschapsjournalist

Contact

Wil je een workshop volgen of heb je vragen? Stuur een bericht via onderstaand contactformulier of mail naar mensjem[AT]hotmail.com.